Tips voor boren in beton

Wilt u een gat boren in beton en bent u opzoek naar praktische informatie? Lees dan snel verder. Als specialist op het gebied van betonboren geven wij van DeBetonboorder.nl een paar overzichtelijke en goede tips voor boren in beton. Mocht u er zelf niet uitkomen of uw gat heeft een aanzienlijk grote diameter, dan bieden wij u uiteraard graag een beetje professionele hulp.

Tips voor boren in beton

Aan de hand van vijf tips boort u het perfecte gat in uw muur, plafond of vloer.

Tip 1: Kies de juiste boor

Uiteraard begint het karwei met het zoeken van de juiste boormachine. Voor het boren door steen of beton heeft u een boormachine nodig met een pulserende werking. Er zijn twee type boormachines met deze eigenschap die vaak door elkaar gehaald worden, namelijk een boorhamer en een klopboormachine. Met een klopboormachine kun je prima door steen heen boren, echter als je een gat wilt maken in een betonnen wand is een boorhamer een must.

Tips voor boren in beton

 

Als je eenmaal de juiste boormachine hebt gekozen is het belangrijk de juiste boor op de machine te zetten. Als je niet de juiste boor kiest is de kans groot dat deze kapot gaat. Niet in elke soort beton of steen kan namelijk dezelfde boor gebruikt worden. Boor je in beton, gebruik dan niets anders dan een echte boorhamer. Voor boren in steen kun je zowel een klopboor als een boorhamer gebruiken.

Steen- vs. betonboren

Het grote verschil tussen steen- en betonboren is de zien in de punt van de boor. Bij een steenboor is het materiaal van de boor overal hetzelfde, van punt tot achterkant. Bij een betonboor is de punt er apart opgezet omdat deze van harder materiaal moet zijn. Voor de geïnteresseerde lezer: deze punt is van wolframcarbide, ook wel widia genoemd. Widia is afgeleid van het Duitse woord voor diamant. Widia is een zeer hard materiaal, bijna net zo hard als diamant. Gezien dit materiaal harder is dan beton, is het mogelijk om een gat te boren.

Tip 2: Boor niet te diep

Uiteraard begint het karwei met het zoeken van de juiste boormachine. Voor het boren door steen of beton heeft u een boormachine nodig met een pulserende werking. Er zijn twee type boormachines met deze eigenschap die vaak door elkaar gehaald worden, namelijk een boorhamer en een klopboormachine. Met een klopboormachine kun je prima door steen heen boren, echter als je een gat wilt maken in een betonnen wand is een boorhamer een must.

Na het boren in beton moet er een plug in het geboorde gat worden gestoken. Uiteraard moet het gat net zo dik zijn als deze plug. En de plug moet passen bij de schroef die in het gat gezet wordt. Maar ook de diepte van het geboorde gat is van belang. Als het gat niet diep genoeg is geboord, past de plug er niet volledig in. Is het gat juist te diep, dan gaat de plug er te diep in waardoor hij zijn werking verliest.

Dieptestop

Om ervoor te zorgen dat er niet te diep geboord kan worden kan een dieptestop op de boormachine gezet worden. Dit is een stang die naast de boor vooraan de boormachine wordt geklemd. De afstand tussen de punt van de boor en het begin van de dieptestop wordt de diepte van het geboorde gat. De dieptestop kan worden afgesteld door te meten, maar de lengte van de plug gebruiken is wellicht een simpelere manier.

Dieptestop - Tips voor boren in beton

Tip 3: Pas op voor leidingen

In muren en plafonds zitten vaak leidingen weggewerkt. In vloeren kan vloerverwarming aanwezig zijn. Uiteraard kunnen de gevolgen groot zijn wanneer er in die leidingen wordt geboord. In het ergste geval moet de gehele muur open om een leiding te herstellen. In het geval van waterleidingen is er ook kans op waterschade.

 

Leidingzoeker

Vaak is onduidelijk hoe weg gestucte leidingen precies lopen. Om toch te weten of het veilig is om te boren is een leidingzoeker te gebruiken. De leidingzoeker spoort ijzerhoudend materiaal op in de muur en dat verraadt waar de leidingen zijn. Ook betonwapening wordt met de leidingzoeker opgespoord. Dit kan dus verwarring opleveren. Daarnaast zullen kunststofleidingen niet gedetecteerd worden.

Tip 4: Pas op met tegels

Boren in beton of steen kan meteen beginnen. Bij boren in een tegelmuur is eerst voorzichtigheid geboden. Tegels hebben aan de bovenkant vaak een laag glazuur die kwetsbaar is en kapot kan spatten als er een boor op staat te kloppen. Dat maakt de kans op nevenschade aan glazuur en de kans op breken van de hele tegel dus groot.

Boren in tegels - Tips voor boren in beton

Tegelboor

Met het uitschakelen van de hamerfunctie van de boormachine is het veilig om door te tegels heen te komen. Tevens is een speciale tegelboor aan te raden. Hiermee moet volledig door de tegel heen worden geboord. Als er een gat in de tegel zit kan de rest met een beton- of steenboor worden uitgevoerd, afhankelijk van het materiaal dat erachter zit. Door de tegels voor het boren te voorzien van schildertape kan wegspatten en krassen op de tegels voorkomen worden.

Tip 5: Vang het gruis goed op

Behalve het gat boren in beton of steen zelf, kan de klus ook het netst worden geklaard door te denken aan enkele details. Het goed afvoeren van het gruis en stof dat vrijkomt bij het boren is daarvan een voorbeeld. Tijdens het boren kan de boor het best op een lager toerental een paar keer worden teruggetrokken om het gruis uit het gat te halen.

 

Boorstofopvanger

De troep van het gruis en het stof tegen de muur en op de vloer onder het gat is aanzienlijk te beperken door het gebruik van een boorstofopvanger. Ook werkt het goed om een stofzuiger naast het boorgat te houden. Wanneer het gat diep genoeg is, trek de boor dan al draaiend en langzaam terug om zoveel mogelijk gruis mee te nemen. Zet daarna nog de stofzuiger even recht boven het geboorde gat.

Boren in tegels - Tips voor boren in beton

DeBetondoober.nl is dé betonboorder voor heel Nederland

Natuurlijk is het ook makkelijk om een professionele betonboorder in te schakelen. DeBetonboorder.nl heeft eigen personeel en een goed netwerk in heel Nederland en kan vaak al binnen twee dagen een betonboorder voor uw werkzaamheden regelen. Wij zijn er speciaal voor u als particulier en richten ons op de kleine en middelgrote klussen. Ook voor en met aannemers werken we dagelijks. Geïnteresseerd geraakt in wat wij voor u kunnen betekenen? Neem vrijblijvend contact met ons op en u hoort binnen 24 uur van ons.

Eerlijke prijs

Wij willen u graag een eerlijke prijs berekenen. Aangezien wij met vakmensen uit de regio werken, scheelt dat u in de reiskosten. Ons basistarief is €150 voor een klus. Veel klussen kunnen wij hiervoor uitvoeren. Mocht het om omvangrijke werkzaamheden gaan kan deze prijs oplopen. Wij informeren u hier vooraf zo goed mogelijk over en geven u een gerichte prijsindicatie. Achteraf ontvangt u per mail een factuur.

Meer dan alleen betonboren

Behalve betonboorders hebben wij ook specialisten op het gebied van betonzagen, beton slopen en betonfrezen. Ook voor het koppensnellen kunt u bij ons terecht.

boren in beton tips

Vraag vrijblijvend een offerte aan!

Heeft u een sloopklus en wilt u graag een prijsopgave ontvangen? Wij zorgen er voor dat uw klus netjes wordt uitgevoerd!

Offerte

Hoe werkt het?

 • Bestel

  Klik op de button “Vraag vrijblijvend een offerte aan”, vul uw gegevens in en beschrijf de gewenste werkzaamheden.

 • Agenda

  Geef in het bestelformulier de gewenste datum voor de werzaamheden aan ons door.

 • Bevestiging

  Binnen 24 uur wordt er persoonlijk contact met u opgenomen om de afspraak en de prijs te bevestigen.

 • Uitvoering

  De betonboorder komt de door u opgegeven opdracht bij u uitvoeren!

 • Betalen

  Achteraf krijgt u een factuur die u indien wenselijk met iDEAL kunt voldoen. Een standaard opdracht is €150,- excl BTW.

Onze kracht

 • 100% vakmensen

 • Inclusief afvoer van puin

 • Nauwelijks stofvorming

 • Flexibele service

 • Uitstekende klanttevredenheid

tips voor boren in beton